Over Brand

Waar verbondenheid, natuurlijke ingrediënten en kwaliteit samenkomen

Over Brand

Nieuwe contouren Brand brouwerijterrein Wijlre worden zichtbaar

Toekomstvisie herinrichting met bewoners gedeeld

Wijlre – 21 november en 16 december 2023 zijn de eerste schetsen van de herinrichting van het brouwerijterrein in Wijlre met de bewoners van het Limburgse dorp gedeeld. De kenmerkende historische panden blijven in het ontwerp vanzelfsprekend fier overeind staan en zullen de bakens zijn waaromheen de nieuwe inrichting van het terrein vorm krijgt. Typische Brand iconen als het proeflokaal in de pastorie, het rode gebouw, de koeltoren en ’t Kelderke; stuk voor stuk krijgen ze een prominente plek in het nieuwe ontwerp waarbij goed gekeken wordt naar hoe het vroeger was. Met ruimte voor de unieke natuur in het Geuldal, recreatie en samenzijn. En dit alles onder het genot van een glas vers gebrouwen speciaalbier uit het nieuwe brouwhuis.

Olivier Plooij, eindverantwoordelijk voor de Brand Brouwerij: “In de loop der tijd is het huidige brouwerijterrein door de groei van Brand een lappendeken geworden met gebouwen die vooral functioneel waren maar minder fraai voor het aangezicht. Juist die charme van het eerste uur gaan we weer in oude luister herstellen. We willen met het nieuwe brouwerijterrein echt van meerwaarde zijn voor Wijlre. Het moet een geliefde ontmoetingsplek worden voor zowel bewoners als bierliefhebbers van buiten”.

Toekomst plan schets

Onlosmakelijk verbonden
Brand is met de herinrichting van het brouwerijterrein niet over één nacht ijs gegaan. In aanloop naar het ontwerp is uitvoerig met de gemeente, de provincie en bewonerscollectieven gesproken. Het ontwerpteam van HeusschenCopier Landschapskracht uit het naburige Gulpen heeft vervolgens een ruimtelijke vertaalslag gemaakt wat heeft geresulteerd in het voorlopige schetsontwerp dat vandaag is gepresenteerd. Hierbij is niet alleen naar het brouwerijterrein gekeken maar juist ook hoe het geheel opgaat in het glooiende Geuldal met scherp oog voor het dorpsaangezicht. De toegang tot het heuvelland, de brouwerijstraat en zicht op het kasteel zijn ook allemaal meegenomen in het ontwerp dat er nu ligt.

“Brand en Wijlre zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hier ligt het fundament; de wortels van de geliefde brouwerij zijn diep in de Limburgse grond verankerd. Het dorp en de brouwerij zijn echt vergroeid met elkaar. Met het ontwerp hebben we die bijzondere band willen versterken door gebruik te maken van het authentieke en industriële karakter van de brouwerij maar dan in de natuurlijke setting van het Geuldal”, aldus Mark Proosten van HeusschenCopier Landschapskracht die het ontwerpproces heeft geleid. “Het is aan de inwoners van Wijlre en liefhebbers van Brand om te bepalen of we daarin zijn geslaagd; de eerste reacties vanmiddag waren heel positief”.

brandimages

Frisse blik
Naast respect voor het verleden is in het ontwerp met een frisse blik gekeken naar het heden en de toekomst. Doorkijkjes van vroeger worden weer vrijgemaakt zodat andere mooie gebouwen in het dorp beter zichtbaar worden en bewoners het Geuldal weer in kunnen kijken. Ook wordt met maatschappelijke opgaves, zoals de hoogwater problematiek, rekening gehouden en in samenwerking met gemeente en waterschap gezocht naar creatieve oplossingen die het terrein te bieden heeft. Delen van de huidige brouwerij worden waar mogelijk bewaard en opnieuw ingezet, zoals de kelder van het brouwhuis welke getransformeerd kan worden tot een waterpartij. Op de plek waar nu vergistingstanks staan komen grote populieren waardoor natuur en bebouwing in elkaar opgaan. Een van de andere ideeën is om in bestaande kelderruimtes plek te creëren voor ‘vertical farming’. En uiteraard komt er ook een plein of terras waar mensen samen kunnen zijn en kan er genoten worden van Limburgse lekkernijen in de inpandige brasserie. En misschien nog wel het allerbelangrijkste is dat het nieuwe brouwhuis waar brouwmeester Nils Reichhardt en z’n team de Brand speciaalbieren brouwen helemaal tot z’n recht komt. Brand en het brouwerijterrein draait straks volledig op hernieuwbare energie.

Werk in uitvoering
Voordat de gepresenteerde schetsen werkelijkheid worden moet er nog veel gebeuren. Alle gebouwen die het zicht op de oorspronkelijke contouren onttrekken moeten worden ontmanteld en afgebroken. De eerste stappen zijn hiervoor al gezet. Naar verwachting begint in 2025 de opbouw en is het doel om in 2026 het nieuwe brouwerijterrein voor het publiek open te stellen. Tijdens de werkzaamheden blijven het Proeflokaal en het nieuwe brouwhuis volledig operationeel en zijn gasten meer dan welkom om van de Limburgse gastvrijheid te genieten.

Schetsen

Schetsen

800 heusschencopierlandschapskracht2-zichtvanuitgeuldal

800 heusschencopierlandschapskracht4-huidig-toekomst1

800 heusschencopierlandschapskracht7-brouwplein

800 heusschencopierlandschapskracht3-dwarsdoorsnedenbrouwpleinenkoelschip

800 heusschencopierlandschapskracht6-positionering

800 heusschencopierlandschapskracht9-zichtoverbrouwvijveropkoelschip

800 heusschencopierlandschapskracht1-overzichtsbeeld

Geschiedenis

In 1340 opent Neerlandsch oudste bierbrouwerij haar deuren, in het mooie Wijlre, Limburg. De brouwerij heeft direct toegang tot een eigen waterbron. Mooi voordeel, want aan de groeiende vraag naar bier kan zo goed worden voldaan. Rond deze tijd gold er een alleenrecht op het maken en verkopen van bier in en rondom Wijlre: het banpanhuisrecht. Toen Napoleon een einde maakte aan dit alleenrecht, kocht Frederik Edmond Brand het banpanhuis in 1871. Sindsdien is het de Brand Brouwerij.

Brand brouwt al vanaf het begin prachtige bieren. Naast pils biedt de brouwerij na de Tweede Wereldoorlog ook speciaalbieren. De Imperator is daarmee het oudste speciaalbier van Nederland, al snel gevolgd door UP en Dubbelbock. Het fruitige Lentebock en het frisse Brand Weizen volgen.

Bij Brand staat innoveren en nieuwe bieren brouwen altijd centraal. Zo organiseerden we tussen 2012 en 2019 de Brand Bier Brouwwedstrijd, waarbij we thuisbrouwers vroegen hun gevoel voor bier en hun vakmanschap met ons te delen. En zijn we in 2022 de Collab Series gestart waar Brouwmeesters Rob Habets van Brand en Peter Rouwen van Noordt elkaar inspireren en mooie nieuwe bieren brouwen speciaal voor Brand horeca zaken. Om deze innoverende identiteit vasttehouden zal er vanaf begin ’23 een microbrouwerij worden geplaatst in Wijlre die het voor Brand mogelijk maakt constant nieuwe bieren te brouwen en parels uit het verleden zoals Imperator terug te halen.

Op 't goeie leven!

Familie Brand

In 1871 koopt Frederik Edmond Brand een panbanhuis, en maakt er een echte brouwerij van die van generatie op generatie overgaat. In 1937 wordt de brouwerij vernieuwd: men brouwt nu dubbele capaciteit. De brouwerij groeit, onder leiding van Guus Brand, door naar 500.000 hectoliters. Tot aan zijn aftreden als directeur in 1978 zou Guus in belangrijke mate het beleid van de brouwerij bepalen. Zijn visie is duidelijk: bij goed bier hoort een bepaalde prijs, en goed bier is afhankelijk van de kwaliteit van de eigen organisatie. Na het aftreden van Guus neemt zijn zoon, Thijs Brand, het stokje over. Thijs blijft tot 2000 directeur. De familie Brand maakt van ons bier, het bier waar Limburg én de rest van Nederland trots op is.

Duurzaamheid

Bij Brand staan kwaliteit en duurzaamheid voorop. Daarom zetten we ons in om onze footprint te verkleinen. Zo wordt er in de brouwerij groene stroom gebruikt van een historisch waterrad, in de buurt van de brouwerij gelegen. Naast het brouwproces, krijgt duurzaamheid bij Brand ook een gezicht in onze verpakkingen. Alle bieren van Brand worden verpakt in een unieke, hervulbare fles, voorzien van slechts één etiket, waarna alles, van de flessen tot de kratten, wordt gerecycled.

1 / 4
Aankomst nieuwe ketels Microbrouwerij Brand Wijlre
2 / 4
Nieuwe brouwketel aan hijskraam
3 / 4
Nieuwe brouwketels staan binnen
4 / 4
Rob & Nils in de Brand brouwerij